Alkohol

Alkohol hatása a diétára

A rendszeres és mértéktelen alkohol fogyasztásnak számos negatív hatása van a diétára és izomfejlődésre nézve. Mérséklet alkoholfogyasztás edzésre gyakorolt hatását egy “Beer-HIIT study” nevű kutatás vizsgálta. A kutatásban résztvevők nagyrészt sört ittak és HIIT edzést végeztek. A kutatás eredménye alapján nem fogyott jobban az a csoport aki alkoholmentes italokat fogyasztott. Az izomtömege mindenkinek hasonló mértékben nőtt.  Ez alapján elmondható, hogy a nem rendszeres és moderált mennyiségű alkohol fogyasztás mellett is lehet izmot építeni és zsírt égetni. De tisztában kell lenni azzal, hogy az alkohol kalóriát tartalmaz és azt bele kell számolni a napi bevitelbe. Minél alacsonyabb a kalóriakereted, annál nehezebb lesz az alkoholt beilleszteni az étrendedbe. 

Alkohol fogyasztás negatívumai

Üres kalória

Az alkohol grammonként 7 kcal energiát tartalmaz. Ha a célod a fogyás, tehát kalóriadeficitben maradni, akkor az alkohol nem lesz a legjobb barátod. Ha ráadásul mindenféle cukros üdítővel kevered az alkoholt, akkor méginkább nehezebb lesz betartani a kalóriakeretedet. 

Növeli az étvágyat

Gyakori az alkohol fogyasztást követően, hogy az emberek a közeli gyroszosnál, vagy valamelyik gyorsétterembe kötnek ki hazafele menet. Sajnos ha valaki alkoholos befolyásoltság alatt van, akkor gyakran megengedőbb lesz magával. Ilyenkor gyakori, hogy az alkoholon kívül lecsúszik pár száz kalóriányi plusz nasi, sós mogyoró, vagy egyéb rágcsa formájában.

Rossz az emésztőrendszernek

Az alkohol nincs jó hatással a bélflóra egészségére . Továbbá negatívan befolyásolhatja az izomépítésért és a zsírégetésért felelős hormonokat is. 

Zavarja az alvást

Az alkohol sokak számára segítheti a kikapcsolódást, a relaxációt, azonban az alvás minőségére negatívan hat, mivel megzavarja a REM fázisát. A rossz alvás ahhoz vezet, hogy egésznap éhesebb leszel és sokkal nehezebb lesz tartani a diétát. Továbbá ha nem pihened ki magad az alvás során, akkor a regeneráció nem megfelelő és ezáltal kisebb erő- és izomnövekedés várható. 

Néhány alkoholos ital kalóriatartalma