Calories In, Calories Out

Az étrended megtervezésének a legfontosabb eleme a kalória. 

De mi is az a kalória? 

A kalória (cal) az energia mértékegysége, egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét 1 °C-kal emeli meg.

Az SI-mértékegységrendszer bevezetésével James Prescott Joule tiszteletére elnevezett joule mértékegység a legtöbb terülten kiváltotta, ma már főleg az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használják.

A hétköznapi életben amikor kalóriáról beszélünk, akkor valójában a kilokalóriáról van szó (kcal). 1 kcal egyenlő 1000 cal mennyiséggel. 

Calories In (Kalória be)

A Calories In nem feltétlenül az amit megeszünk, hanem az, amit fel is használ belőle a test az emésztés után. Ha valami kalóriamentes, az természetesen nem része a Calories In oldalnak. Minden kalóriatartalmú dolog ide tartozik, vagyis a fehérje, a zsír, a szénhidrát és még az alkohol is.

Calories Out (Kalória ki)

A hétköznapi mozgásaink, az alapvetői életfunkcióink fenntartása mind kalóriát igényel. A légzés, a keringés, az emésztés, a beszéd, a tanulás, az edzés, stb. mind-mind energiát emészt fel. 

Mi ennek az alapja?

Az alapja a termodinamika I. főtétele, vagyis az energiamegmaradás törvénye. Ami szerint az energia a termodinamikai folyamatok során átalakulhat, de a semmiből nem keletkezik és nem tűnik el. Ez természetesen az emberi szervezet működésére is érvényes. Plusz energiabevitel nélkül, vagyis bevitt kalória nélkül a hízás fizikai képtelenség. Ha valaki kevesebbet visz be, mint amennyire szüksége van, akkor a szervezet a raktárait fogja felhasználni az energia előállítására, ami testsúly csökkenését fog eredményezni.