Kalória vagy makrók?

Fogyás szempontjából a kalóriák számítanak és nem a makrotápanyagok aránya, vagy az étkezések gyakorisága. Rengeteg diétával találkozhatsz, de a különbség csak a makrotápanyagok arányában rejlik és nem meglepő módon mindegyik működik, amennyiben kalóriadeficitet idéz elő.

Miért kell mégis makrókat számolni?

Az egyes makrotápanyagoknak különböző szerepük van és különböző módon is használja őket a szervezetünk. A fehérjék a testünk építőkövei és energiaforrásként is használja a szervezet, ha más energiaforrás már nincs, vagyis se szénhidrát, se zsír. A szénhidrátok az elsődleges energiaforrásaink, míg a zsírok szintén energiát szolgáltatnak, valamint a hormonális rendszer megfelelő működésében is szerepet játszanak.

Ahogy említettem a fogyásunk szempontjából az makrotápanyagok aránya nem lényeges, viszont a testösszetételünk és az egészségünk szempontjából nagy jelentőségük van. 

A fehérjének kiemelten nagy szerepük van a diéta során. Ahogy az előző fejezetben említettem a fehérjék rendelkeznek a legnagyobb termikus hatással. Tehát ha magasabb a fehérjebevitelünk, akkor az energiafelhasználásunk is magasabb lesz, ezáltal a fogyás mértéke nőhet. Ezenkívül a fehérjék segítenek az izommegtartásban, így a diéta végén nem fogunk rosszabbul kinézni mint előtte. Továbbá telítenek, így a jóllakottság érzet növelhető a segítségükkel. 

Akkor most mégis mit számoljak?

Én azt tanácsolom, hogy számolj kalóriákat és fehérjéket elsősorban. A fennmaradó kalóriakeretet pedig oszd fel a szénhidrát és a zsír között a saját preferenciáidnak megfelelően.  

Ha nincs preferenciád, akkor használd nyugodtan az ajánlást, amit a makrotápanyagok leckében ajánlottam. Valamint arra mindig ügyelj, hogy egyik makrotápanyag arányát sem csökkentsd nullára.